Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 93

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. Name the former Chief Minister of Punjab, who was passed away recently?
Ans: Surjit Singh Barnala

Q2. The first edition of Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) International Television Dance Festival has been held in-
Ans: Hyderabad

Q3. Name the Operation, which has been launched by Border Security Force (BSF) at the western international border of Rajasthan, recently?
Ans: Sard Hawa

Q4. Who will take charge as interim CEO of the public broadcaster Prasar Bharti in February 2017?
Ans: Rajeev Singh

Q5. Name the app, which has been launched by Tamil Nadu government for tourism?
Ans: Pinakin

Q6. Which country has sold two naval ships to Pakistan to protect the strategic Gwadar port and trade routes under the USD 46 billion?
Ans: China

Q7. How much currency notes were printed in December 2016 in Mysuru which employees 650 workers who work for 12 hours in two shifts?
Ans: 1350 million currency notes

Q8. SEBI has tightened the norms associated to Mergers and Acquisitions (M&A) of Indian companies. The public shareholding of the resultant entity created by the merger of an unlisted and a listed company has to be more than.........?
Ans: 25 percent

Q9. The government has launched a mobile app called ‘SEZ India’ that provides detailed information about the country’s SEZs. The term SEZs stands for-
Ans: Special Economic Zones

Q10. Who has won The Hindu Prize 2016 at the 07th edition of The Hindu Lit for Life festival 2017 held in Chennai?
Ans: Kiran Doshi

Q11. In order to woo the young audiences at the 2020 Olympics, the organisers of the Tokyo Games have unveiled Japan's cult anime character ___________ as its ambassador.
Ans: Son Goku

Q12. Name the person, who has selected to the 2017 Ophthalmology Hall of Fame instituted by the American Society of Cataract and Refractive Surgery?
Ans: Gullapalli N Rao

Q13. Name the State, in which Oil Companies HPCL, ONGC and the GAIL have signed MoUs for investing Rs 1.65 lakh crore?
Ans: Andhra Pradesh

Q14. Which state government has signed a memorandum of agreement with French firm Aerocampus Aquitaine, known for aircraft maintenance skill training, to create a world-class aero skill academy recently?
Ans: Telangana

Q15. The government stated that ____________ banks are connected with the Aadhaar-enabled payment system and 33.87 crore transactions have taken place through Aadhaar-enabled payment systems.
Ans: 119