Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 89

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. Who was honoured with the Lifetime Achievement Award at the 62nd Filmfare Awards 2017?
Ans: Shatrughan Sinha

Q2. Name the Village, which has bagged the UNWTO award for Innovation in the category of Non-Governmental Organisations (NGO), recently?
Ans: Govardhan eco-village

Q3. Securities and Exchange Board of India (SEBI) has decided to lower broker fees by 25 per cent to _______________ per transaction of one crore rupees as part of calibration of various other fees collected by the regulator from different market intermediaries.
Ans: 15 rupees

Q4. Tanzanian athlete Alphonce Felix Simbu (24) and Kenyan runner Bornes Kitur Chepkirui (31), flew past all competition to bag the top spots in the men's and women's category respectively in the full marathon at the _______ Standard Chartered Mumbai Marathon (SCMM) in Mumbai

Ans: 14th

Q5. Which film has won the Best Film award at the 62nd Jio Filmfare Awards?
Ans: Dangal

Q6. In which state Sadguru Sri Thyagaraja Aradhana festival has been observed every year?
Ans: Tamil Nadu

Q7. Name the Corporation, which has declared as the first Elderly-Friendly Corporation in Kerala?
Ans: Kozhikode Corporation

Q8. Name the person, who known for his movie "Limit to Freedom" has won a National award in 1996 under the category of best investigative film, has passed away recently?
Ans: Deepak Roy

Q9. The International Monetary Fund (IMF) has cut India’s economic growth rate forecast for 2016-17 to-
Ans: 6.6 per cent

Q10. ________ was India's warmest year ever since the documenting of meteorological records began in 1901.
Ans: 2016

Q11. India has been ranked at 60th position among 79 developing economies with a score of only 3.38 in the Inclusive Development Index (IDI) of the World Economic Forum (WEF). The list has been topped by which country?
Ans: Lithuania

Q12. Sitalpati or cool mat from Cooch Behar district has been recognised as an "intangible cultural heritage" by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO). In which state Cooch Behar district is located?
Ans: West Bengal

Q13. Which telecom company has announced mobile TV service ‘Ditto TV’ and limited fixed mobile telephony, an app that virtually turns mobiles into cordless phone working in sync with landlines within home premises?
Ans: BSNL

Q14. The International Monetary Fund (IMF) has estimated the global growth for 2016 at what per cent?
Ans: 3.1 per cent

Q15. Name the Veteran actress, who was the wife of renowned filmmaker Mrinal Sen has passed away recently?
Ans: Gita Sen