Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 87

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. 69th Army Day has been observed on 15th January 2017. The day marks the taking over of the Indian Army by the first Indian Commander-in-Chief, Field Marshal KM Cariappa, on-
Ans: January 15, 1948

Q2. Which state has won their first ever Ranji Trophy title beating Mumbai by five wickets in the final at the Holkar stadium in Indore?
Ans: Gujarat

Q3. The ‘Falcon 9’ is a family of two-stage-to-orbit launch vehicles which is designed and manufactured by
Ans: SpaceX

Q4. In which city of Rajasthan, the two-day annual camel festival has began with much fanfare in the presence of foreigners and domestic tourists?
Ans: Bikaner

Q5. The first of its kind scheme of the country, Digital Dakiya or Digital Postman, was inaugurated recently in which state to encourage cashless transactions
Ans: Madhya Pradesh

Q6. India has slipped 3 places to 92nd rank on the global index of talent competitiveness that measures how countries grow, attract and retain talent. Which of the following country has topped on the global index of talent competitiveness?
Ans: Switzerland

Q7. Name the State, which has claimed to have formed the world's longest human chain, covering an estimated distance of 11,292 kilometres, involving over two crore citizens against alcoholism and liquor, recently?
Ans: Bihar

Q8. Name the State, which has set the new world record in More than 3.5 lakh people sing National Anthem, recently?
Ans: Gujarat

Q9. India has signed a financing agreement with the World Bank for how much US dollars for Nagaland Health Project?
Ans: 48 million US Dollars

Q10. Information and Broadcasting Minister M Venkaiah Naidu has launched a post graduate course in Urdu journalism at the Indian Institute of Mass Communication in-
Ans: New Delhi

Q11. The Minister of State for Youth Affairs and Sports ____________________ has inaugurated the Khelo India National level Competitions on various sports for Under-14 and Under-17 children in New Delhi.
Ans: Vijay Goel

Q12. Who has been newly appointed by Mercedes after the replacement of Nico Rosberg from the F1 race, recently?
Ans: Valtteri Bottas

Q13. The world’s ultralight high-performance mechanical watch RM 50-03 has inaugurated on the 27th edition of the Salon International De La Haute Horlogerie (SIHH) in-
Ans: Geneva, Switzerland

Q14. Karang, a small lake island has become the country’s first cashless island. Karang island is located at which state?
Ans: Manipur

Q15. In which city, the 58th edition of India International Garment Fair (IIGF) has been organised?
Ans: New Delhi