Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 82

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. The first portion of the railways' long-awaited Dedicated Freight Corridor (DFC) will become operational by March 2018 between Ateli and__________.
(a) Pilakhua
(b) Mangeri
(c) Phulera
(d) Mughalsarai
(e) None of the given options is true

Q2. The National Human Rights Commission (NHRC) has organized a two day seminar on Bondedlabor from today. The seminar will cover various aspects related to the prevalence of bonded labor and challenges in its elimination, relief and rehabilitation of the rescued bonded laborers. Who is the working Chairperson of NHRC?
(a) Justice J.S. Khehar
(b) Justice RanjanGogoi
(c) Justice R.K. Misra
(d) Justice H.L. Dattu
(e) Justice JastiChelameswar

Q3. In the United States, National Security Adviser ______________ has resigned over his contacts with Russia, recently. He was alleged to have discussed US sanctions with the Russian Ambassador before President Donald Trump took office.

(a) Michael Flynn
(b) Fumio Kishida
(c) Boby Jindal
(d) Santa Barbara
(e) Jim Carr

Q4. The first ever ITTF World Tour event in India have begun recently at the Thyagaraj Sports Complex in New Delhi. This event in India Open also happens to be the biggest ever ITTF event in terms of prize money. What is the prize money of this event?

(a) 5.5 lakh US dollar
(b) 3 lakh US dollar
(c) 2.5 lakh US dollar
(d) 1 lakh US dollar
(e) 1.5 lakh US dollar

Q5. NITI Aayog is preparing a model contract farming law, which would connect farmers to the food processing industry. A model law on contract farming will be prepared and circulated among the states for adoption soon. Who among the following is Chairperson NITI ayog?

(a) ShriNarendraModi
(b) Shri V.K. Saraswat
(c) ShriBibekDebroy
(d) ArvindPanagariya
(e) None of the above options is true

Q6. India’s first floating elementary school particularly for drop outs has been inaugurated on the Loktaklakeat LangolsabiLeikai of ChampuKhangpok floating village on the occasion of World Wetlands Day, recently. 'World Wetlands Day' is observed on___________.
(a) 1st February
(b) 2nd February
(c) 3rd February
(d) 4th February
(e) 5th February

Q7. India's leading agriculture and FMCG company ____________ has signed an agreement with Baba Ramdev-promoted PatanjaliAyurved Ltd for physical refining and packaging of edible oils.
(a) RasoyaProtiens Ltd
(b) Gujarat Ambuja Exports Ltd
(c) Vimal Oil and Foods Ltd
(d) Ruchi Soya Industries Ltd
(e) None of the above options is correct

Q8. A famous Housing finance firm said its promoter Canara Bank will divest up to 13.45 per cent stake in the company by the end of March 2017, recently. What is name of this firm?
(a) LIC Housing Finance
(b) CanFin Homes
(c) HDFC Home Loan
(d) HSBC Home Loan
(e) India Bulls Home Loan

Q9. The AIADMK general secretary removed caretaker Chief Minister O Panneerselvam from primary membership of the party and appointed a new person as legislature leader. Who is the newly appointed legislature leader of AIDMK?
(a) V.K. Sasikala
(b) Jaya Lalita
(c) V.N. Sudhakaran
(d) Edapadi K. Palanisamy
(e) S.K. Sadashivam

Q10. National Career Services (NCS) and JeevanPraman Facility for EPFO Pensioners has been Launched in Hyderabad Post Office, recently. It was launched by ___________.
(a) NarendraModi
(b) Pranab Mukherjee
(c) BandaruDattatreya
(d) Chandra Babu Naidu
(e) P.C. Dutta

Q11. NASA has selected two proposals for the development of a technology that could help astronauts breathe a little easier on deep space, long-duration missions. The agency will invest as much as $2 million and 24 months for the development of each proposal into a complete and integrated system for NASA testing. What is the name of that technology?
(a) Carbon eliminating technology
(b) Ionized Chamber Technology
(c) None of the given options are correct
(d) Vacuum Space Technology
(e) Oxygen Recovery Technology

Q12. A famous that makes optical networking products has recently filed draft papers with capital markets regulator SEBI to raise funds through an initial public offering. What is the name of that company?
(a) Tejas Networks
(b) Kiran Networking Company
(c) Shaurya Networks
(d) A.K. Mitra Networks
(e) Sunrise Optics

Q13. After transforming the lives of villagers in PuttamrajuKandriga in Andhra Pradesh, Indian cricket icon and RajyaSabha MP Sachin Tendulkar is now set to adopt a village in Osmanabad (Maharashtra) under the SansadAdarsh Gram Yojna. Name of that village is ____________.

(a) PuttamrajuKandrika
(b) Donja
(c) Vardotan
(d) Sohlwasa
(e) Akodara

Q14. Netherland native Germaine de Randamie defeated Holly Holm by (7-3) to claim the UFC Women’s Featherweight Champion at the UFC 208 in _________ recently.
(a) New York
(b) Florida
(c) Washington D.C.
(d) Hawaii
(e) Alaska

Q15. A leading Private sector Indian company had signed a Master Ship Repair Agreement (MSRA) with the U.S. Navy to maintain the vessels of its Seventh Fleet involving 100 vessels operating in the Indian Ocean, recently.

(a) Mahindra Group
(b) Bharat Forge Ltd
(c) TATA Power
(d) Larsen and Toubro Ltd
(e) Reliance Defense and Engineering

ANSWERS:  1.(c)  2. (d)  3. (a)  4. (e)  5. (a)  6. (b)  7. (d)  8. (b)  9. (d)  10. (c) 11. (e) 12. (a)  13. (b) 14. (a) 15. (e)