Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 81

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. India and Kenya have signed agreements in the area of agriculture which were inked after delegation level talks between Prime Minister Narendra Modi and Kenyian President Uhuru Kenyatta in New Delhi recently. Where is capital of Kenya?
Ans: Nairobi

Q2. BIS has revised Indian Standard on gold hall marking. The hallmarked gold jewellery will now be available in three grades of 14 carat, 18 carat and 22 carat. BIS stands for?
Ans: Bureau of Indian Standards

Q3. India's top Under-13 player _______________ make the country proud by winning the title in the Scottin Junior Open Squash championship at Edinburgh, Scotland.
Ans: Shreyas Mehta

Q4. Health Minister will be to launch Measles-rubella vaccine to roll out in Goa, Karnataka, Lakshadweep, Puducherry and Tamil Nadu between February 03rd and 04th, 2017. Who is present Union Health Minister of India.
Ans: Jagat Prakash Nadda

Q5. Name the second Scorpene class submarine that has launched at the Mazagon Dock Shipbuilders Limited in Mumbai, recently?
Ans: Khanderi

Q6. Pongal is a harvest festival which is celebrated in the state of-
Ans: Tamil Nadu

Q7. Japanese Prime Minister has signed a 1-trillion yen, about 8.7 billion dollars, aid package over the next five years to the Philippines, meant to improve economic and political relations between the two island nations. Who is the present Prime Minister of Japan?
Ans: Shinzo Abe

Q8. Who has been appointed as the new chairman of Tata Group recently?
Ans: N Chandrasekaran

Q9. The Government of India has increased the minimum monthly pension to __________ per person, besides a two-fold hike in exgratia amount for central government employees.
Ans: Rs.9,000

Q10. In which city, the month-long Magh Mela festival has began recently at Sangam?
Ans: Allahabad, Uttar Pradesh

Q11. The govt. will sell its entire 51% stake and transfer the management control of the helicopter service operator Pawan Hans. It is a joint venture where ________ holds 49%.
Ans: ONGC

Q12. Which state has inaugurated the first solar-powered boat of the state water transport department, Aditya?
Ans: Kerala

Q13. India is all set to get its first wax museum in June 2017 Unveils Wax Figures Of Actor Amitabh Bachchan, Lady Gaga in-
Ans: New Delhi

Q14. The Central Industrial Security Force (CISF) has announced how much ex-gratia payment to the family of each of the four personnel gunned down by its jawan Balbir Singh in Aurangabad district of Bihar after a tiff?
Ans: Rs 25 lakh

Q15. Which country has taken over from Thailand as chair of the Group of 77 which promotes the interests of the 134 developing countries it represents at the United Nations, including China?
Ans: Ecuador