Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 75

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. The two day Assam Biotech Conclave began in Guwahati recently. Name the Chief Minister of Assam, who has inaugurated the conclave in presence of Science and Technology minister Keshab Mahanta?
Ans: Sarbanand Sonowal

Q2. Which two states has signed an MOU to join the Ujwal Discom Assurance Yojna (UDAY) scheme, recently?
Ans: Telangana and Assam

Q3. Which private sector bank has entered into a tie-up with Bajaj Electricals for vendor financing using blockchain solution, and announced to use the technology more aggressively as it saves over 70% in cost recently?

Ans: Yes Bank

Q4. State-owned fuel retailers, Indian Oil Corporation (IOC), Bharat Petroleum Corp Ltd (BPCL) and Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) will offer an upfront discount of _________ on every LPG refill to all LPG customers who will book and pay for it online.
Ans: Rs. 5

Q5. For the benefit of voters, candidates, election staff as well as the Election Commission of India (ECI), the district administration of Ludhiana has developed a mobile application named..............?
Ans: ECI360

Q6. The Government has imposed an anti-dumping duty ranging from 6.30 US dollars to 351.72 US dollars per tonne on imports of jute and its products from which of the countries recently?
Ans: Bangladesh and Nepal

Q7. A telecommunication technology test satellite has successfully test fired by ___________ from the Xichang Satellite Launch Centre recently?
Ans: China

Q8. The Supreme Court has restrained transfer of 2G spectrum licences from Maxis, originally allotted to Aircel in 2006, to any other telecom company. Maxis is based in
Ans: Malaysia

Q9. Japan has temporarily withdrew its Ambassador to which country recently, amid an escalating row over a statue representing wartime sex slaves?
Ans: South Korea

Q10. The Gross Domestic Product (GDP) growth is estimated at ________ in 2016-17 as per the data released recently by the Central Statistics Office (CSO).
Ans: 7.1 per cent

Q11. Prime Minister Narendra Modi and his Portuguese counterpart ________________ has inaugurated the main convention of Pravasi Bhartiya Divas (PBD) in Bengaluru.
Ans: Dr Antonio Costa

Q12. China's Central Bank has says, the country's foreign currency reserves shrank last year, marking large annual losses for the 02nd year in a row.The Central Bank of China is?
Ans: People's Bank of China

Q13. US President-elect Donald Trump has named ____________ as his National Intelligence Director.
Ans: Dan Coats

Q14. Who has won the Qatar Open tennis title. In an epic final in Doha, the Serbian defeated Andy Murray of UK by 6-3 5-7 6-4 recently?
Ans: Novak Djokovic

Q15. The GAAR, will kick in from April 1, 2017 said the Central Board for Direct Taxes (CBDT). What is GAAR stands for?
Ans: General Anti-Avoidance Rule