Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 73

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. 350th birth anniversary of Guru Gobind Singh named as Prakash Utsav or Prakash Parv has been celebrated across the country on 05th January 2017. Name the city, which is the birthplace of Guru Gobind Singh, the 10th Sikh Guru.
Ans: Patna, Bihar

Q2. Nine-member government panel formed to make recommendations for bringing out a comprehensive National Sports Development Code across all disciplines. This committee headed by................?
Ans: Injeti Srinivas

Q3. Mobile commerce and payments company Paytm has got the final permission to open a payments bank by Reserve Bank of India (RBI). Payments bank will initially be restricted to holding a maximum balance of how much amount per individual customer?
Ans: Rs 100,000 per individual customer

Q4. Name the Contactless Credit Card, which has been launched by PNB, recently?

Ans: PNB-Wave

Q5. Arthur Robert Morris has became 82nd player inducted into the ICC Cricket Hall of Fame, recently. Arthur Robert Morris was a/an_____________ cricketer who played 46 Test matches between 1946 and 1955.
Ans: Australian

Q6. Who has been appointed as the Chairman of Tata Power after the resignation of Cyrus Mistry?
Ans: S Padmanabhan

Q7. IBM has appointed _____________ as Managing Director of IBM India Pvt Ltd, succeeding Vanitha Narayanan who has been appointed as chairman of the Indian subsidiary.
Ans: Karan Bajwa

Q8. Renowned _______________ Abdul Halim Jaffer Khan died due to cardiac arrest.
Ans: Om Puri

Q9. Vice President Hamid Ansari has released a book titled 'The People's President: Dr APJ Abdul Kalam'. Who is the author of this book (The People's President: Dr APJ Abdul Kalam')?
Ans: SM Khan

Q10. Who has been appointed as the Britain’s new ambassador to the European Union (EU) recently?
Ans: Sir Tim Barrow

Q11. 09-day New Delhi World Book Fair begins in Pragati Maidan. The theme for this year's event is __________ which will focus on writings on and by women.
Ans: Manushi

Q12. India’s per capita income, a gauge for measuring living standard, is estimated to cross Rs 1 lakh in 2016-17, up from Rs 93,293 in the previous fiscal (2016-16). Which organisation has released the India’s per capita income?
Ans: Central Statistics Office (CSO)

Q13. The Budget session of Parliament convened to start from January 31 2017, a day before the Union Budget is likely to be presented. Who is present Union Finance Minister of India?
Ans: Arun Jaitley

Q14. Name the country, which is setting up the world's highest altitude gravitational wave telescopes in a Tibet prefecture close to Line of Actual Control with India with a budget of $18.8 million to detect faintest echoes resonating from the universe which may reveal more about the Big Bang theory.
Ans: China

Q15. Droom has tied up with ____________ India’s third-largest private sector bank, to provide quick sanction of loans on both new as well as used cars.
Ans: Axis Bank