Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 71

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. Who has stepped down as the captain of India's T-20 & ODI format of cricket recently?
Ans: MS Dhoni

Q2. The United Nations 70th General Assembly has recognised the year 2017 as the International Year of Sustainable Tourism for Development. Who is the present General Secretary of United Nations?
Ans: Antonio Guterres

Q3. Who has been appointed as Executive Director (ED) of Reserve Bank of India (RBI) recently?
Ans: Surekha Marandi

Q4. Solar power producer Azure Power has commissioned 150 MW solar power project in ____________, which is its largest in North India.
Ans: Punjab

Q5. Who has been elected as the President of Haiti recently?
Ans: Jovenel Moise

Q6. Which state government has announced a new scheme to provide financial assistance of one thousand rupees per month each to single women in the state recently?
Ans: Telangana

Q7. The Munich Re is opening a composite branch office in Mumbai. This world’s leading reinsurer is based in-
Ans: Germany

Q8. Name the veteran actor, who gave countless memorable performances in movies of diverse genres, died at his residence in Mumbai recently?
Ans: Om Puri

Q9. Name the Insurance Company, which has been tied up with Small Industries Development Bank of India (SIDBI) for augmenting capital support to enterprises in the country?
Ans: Life Insurance Corporation of India (LIC)

Q10. Which private sector bank has launched a month-long campaign to promote a group personal accident insurance scheme for savings bank account-holders?
Ans: Karnataka Bank

Q11. The 14th Pravasi Bhartiya Divas (PBD) convention has begin in Bengaluru, Karnataka. The three-day event has kicked start with the Youth PBD, the theme of 14th PBD is-
Ans: Role of Diaspora Youth in the Transformation of India

Q12. Name the Company, which have signed a three-year global strategic partnership with TaTa Motors, recently?
Ans: Castrol

Q13. Which country has launched the longest high-speed train service named 'Shangri-la of the World'?
Ans: China

Q14. Which country has decided to development of Chennai, Ahmedabad and Varanasi as smart cities recently?
Ans: Japan

Q15. In which city the All India Conference of Chairpersons and Chief Executive Officers of States and Union Territories' Waqf Boards has held?
Ans: New Delhi