Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 69

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. Which state government has sanctioned disbursement of two crore rupees for the district-level sports complexes for which Sports training department of every district will be disbursing the funds?
Ans: Maharashtra

Q2. Which Public Sector Banks(PSBs) has tied up with online classifieds portal magicbricks.com, to conduct joint marketing activites and help rejuvenate the real estate sector?
Ans: State Bank of India

Q3. An Indian-origin Saudi-based entrepreneur Shaikh Rafik Mohammed, who hails from Kerala has been appointed Major General of _______________, a rare military position occupied by an Indian in the Central Asian country.
Ans: Kyrgyzstan

Q4. ________________ an Indian- origin British professor of chemistry and DNA expert at Cambridge University, has received a Knighthood along with Olympic stars Andy Murray and Mo Farah among others by Queen Elizabeth II for their contributions.
Ans: Shankar Balasubramanian

Q5. Which state has emerged as the India’s first fully organic state in 2016 by converting around 75,000 hectares of agricultural land into sustainable cultivation?

Ans: Sikkim

Q6. India's largest LNG importer Petronet has signed an agreement to set up a $950 million liquefied natural gas import project in which country?
Ans: Bangladesh

Q7. Under a scheme for pregnant women, the would-be mothers will get how much amount for their delivery, vaccination, and nutritious meals directly in their accounts?
Ans: Rs 6,000

Q8. The Finance Ministry has granted approval to 12 proposals of Public Sector Banks (PSBs) to raise a sum of Rs 2,914.038 crore through preferential allotment recently. Who is the present Union Finance Minister of India?
Ans: Arun Jaitley

Q9. The government has announced to pay interest for ______ on loans taken by farmers for rabi season from district cooperative banks and primary societies.
Ans: 60 days

Q10. State-run National Hydroelectric Power Corporation (NHPC) Chairman and Managing Director has been conferred the 'Power & Energy Persona's Award for Individual Excellence' at the 10th ENERTIA Awards 2016. Who is present Chairman and Managing Director (CMD) of NHPC?
Ans: KM Singh

Q11. Netaji Subhash Chandra Bose Birth Anniversary is observed on?
Ans: 23rd January

Q12. Arogya Mitra conference on 21 January 2017 till 23 January 2017 at..?

Ans: Assam

Q13. Name the City, in which Prime Minister Narendra Modi has inaugurated Combined Commanders’ Conference conducted, recently?
Ans: Dehradun

Q14. Name the Country, which has helped India's national transporter to increase the speed of its passenger trains up to 200 km per hour, recently?

Ans: Russia

Q15. A special task force (STF) for women safety meeting has been reconstituted under the Chairmanship of Lieutenant Governor (L-G) Anil Baijal, recently in which city?
Ans: New Delhi