Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 58

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. Sunderlal Patwa, who passed away recently, was the former Chief Minister of which state?
Ans: Madhya Pradesh

Q2. Government of India has launched Swachh Swasth Sarvatra initiative, aiming at strengthening health centres in open defecation-free blocks. Who is the present union Health and Family Welfare Minister?
Ans: Jagat Prakash Nadda

Q3. Who has been replaced Najeeb Jung as the next Delhi Lt Governor?
Ans: Anil Baijal

Q4. Which bank has launched Qualified institutional placement (QIP) to raise Rs 599.88 crore recently?
Ans: Lakshmi Vilas Bank

Q5. Which two States of India has signed an agreement to assist it compile a centralised database of its population to ensure efficient and effective implementation of welfare programmes?
Ans: Haryana and Andhra Pradesh

Q6. The government has launched a host of online initiatives including a mobile App ____________ and an 'Online Consumer Mediation Centre (OCMC)' to provide speedy redressal of consumer grievances.
Ans: Smart Consumer

Q7. Name the player, who has honored with No. 1 spot after experiencing a sensational run in 2016 across all the formats of the game by Lord's Cricket Ground?
Ans: Virat Kohli

Q8. The Department of Consumer Affairs, Ministry of Consumer Affairs Food and Public Distribution has been celebrated the National Consumer Day this year (2016) with the theme _______________ on 24th December, 2016 at Vigyan Bhavan, New Delhi.
Ans: Alternate Consumer Disputes Redressal

Q9. Kuchipudi found a place in the Guinness World Records when a record 6,117 dancers came together to present a show. Kuchipudi is the classical dance of which state?
Ans: Andhra Pradesh

Q10. Name the Prime Minister of France, who has resigned from Prime minister shaft and to declare himself a candidate for the presidency?
Ans: Manuel Valls

Q11. Which private sector banks has introduced a full-fledged NRI-focused mobile banking application called SIB Mirror+ across major mobile platforms.
Ans: South Indian Bank

Q12. Ana Ivanovic, the former world No.1 and 2008 French Open champion, has been retired from tennis recently. She is belongs to which country?
Ans: Serbia

Q13. Name the Indian State, which has decided to set up pilot corridor for an innovative concept of 'Caterpillar Train'?

Ans: Haryana

Q14. Eminent Rajasthani writer _____________ has been chosen for the 26th Bihari Puraskar, 2016 by the K K Birla Foundation.
Ans: Satya Narayan

Q15. Name the North-eastern state, which will host the 2022 National Games coinciding with its 50 years of statehood.
Ans: Meghalaya