Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 54

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. Name the village, which has been adopted by SBI for driving the Aadhaar-based merchant payment initiative, recently?
Ans: Shirki village, Maharastra

Q2. Chief Minister Akhilesh Yadav has inaugurated power projects worth over Rs52,000 crore across in the state. Akhilesh Yadav is the present Chief Minister of which of the following state?
Ans: Uttar Pradesh

Q3. How many companies get approved by the IRDA for the R3 application to open shops in India, recently?
Ans: Five

Q4. Name the player, who has ended the year on a high by bagging the National title in 6-red snooker, the shorter format of the game?
Ans: Pankaj Advani

Q5. Name the co-artist, who was in the team that sketched the national emblem ‘Lion Capital of Ashoka’ and decorated the pages of the Constitution’s manuscript, died at the age of 89 in Indore recently?
Ans: Dinanath Bhargava

Q6. In a relief to farmers hit by demonetisation, the Reserve Bank of India (RBI) has given an additional how many days to repay their crop loans due in November-December, 2016 and prompt repayment would be eligible for the extra 3% interest subsidy?

Ans: 60 Days

Q7. Which state has named the Mega Lift Irrigation Scheme worth Rs.7,600 crore, after the noted freedom fighter and social reformer Parbati Giri as a mark of respect for her immense contribution to the freedom movement and service to the poor and needy?
Ans: Odisha

Q8. Name the scheme, which has been launched by Karnataka Vikas Grameen Bank for employing women in villages to promote and improve the cashless transactions in rural areas?
Ans: Bank Sakhi Scheme

Q9. Which state govt has accepted Nabard funding for 23 irrigation projects in the form of long-term loan which will bring in Rs 7,242.74 cr to the state?
Ans: Maharashtra

Q10. Who has been appointed as the first ever female director of Vatican Museums?
Ans: Dr Barbara Jatta

Q11. Mobile payment and e-commerce platform ____________ has announced a 100-member 'merchant helpdesk' and announcing that it will invest Rs 50 crore towards educating merchants on digital payments across the country.
Ans: Paytm

Q12. Name the actor, who has received an honorary doctorate from Maulana Azad National Urdu University (MANUU) in Hyderabad for his extraordinary contribution in promotion of the Urdu language and culture through his films?
Ans: Shahrukh Khan

Q13. Who has been appointed by the Government of India as the deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI) recently?
Ans: Viral Acharya

Q14. Pune based public sector lender Bank of Maharashtra, has helped to make the village of Malangaon, in Sangli district, Maharashtra, a completely cashless village. Who is the present Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of Bank of Maharashtra?
Ans: Ravindra Prabhakar Marathe

Q15. PM Narendra Modi has laid the foundation stone of Char Dham highway development project. Char Dham Yatra is an annual pilgrimage to the shrines of Kedarnath, Badrinath, Gangotri, and Yamunotri in which state?
Ans: Uttarakhand