Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 52

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. The Government of India approved cadre review and formation of the IEDS in the Office of the Development Commissioner, Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises. IEDS stands for?
Ans: Indian Enterprise Development Service

Q2. Which country has nationalized the largest private bank of the country "PrivatBank" recently?
Ans: Ukraine

Q3. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed the penalty on how many foreign banks for violating FEMA rules, recently?
Ans: Five

Q4. Delhi Lieutenant Governor __________ has submitted his resignation to the Government of India.
Ans: Najeeb Jung

Q5. Name the nuclear-capable subsonic cruise missile, which has launched by India fired from the Integrated Test Range at Chandipur, Odisha.
Ans: Nirbhay

Q6. Which country will host the fifth edition of the Global Conference on Cyber Space (GCSS) in 2017 in which over 100 countries are expected to participate?
Ans: India

Q7. Government has launched ---------- for Consumers and Digi-Dhan Vyapar Yojana for Merchants to promote digital transaction.
Ans: Lucky Grahak Yojana

Q8. Which state has rolled out 'Atal-Amrit Abhiyan' health insurance scheme which will provide coverage against several critical illnesses?
Ans: Assam

Q9. The foundation stone for India's first second generation ethanol bio-refinery to be set up by Hindustan Petroleum Corporation (HPCL) in which city?
Ans: Bathinda, Punjab

Q10. Name the British Pop superstar, who had passed away at the age of 53 from suspected heart failure recently?
Ans: George Michael

Q11. Which country has signed into law the USD 618 billion defence budget for 2017, which enhances security cooperation with India and conditions nearly half of the funding to Pakistan on a certification that it is taking demonstrable steps against the Haqqani Network?
Ans: USA

Q12. Good Governance Day is being observed 25th December every year to mark the birthday of former Prime Minister _________ who has turned 92 on 25th December 2016.
Ans: Atal Bihari Vajpayee

Q13. Which country has unveiled a towering Christmas tree, claiming to have surpassed the world record for the tallest artificial Christmas tree?
Ans: Sri Lanka

Q14. DRDO has successfully flight tested the Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW) at the Integrated Test Range at Chandipur off Odisha coast. DRDO stands for?
Ans: Defence Research and Development Organisation

Q15. Name the company. which in collaboration with Ministry of Consumer Affairs has announced a nationwide 'Digitally Safe Consumer campaign, as part of a larger effort to help better protect consumer interest online recently?
Ans: Google India