Current Affairs Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams (Based on THE HINDU) : SET - 48

Practice Quiz for IBPS SBI, RBI & Other Bank Exams


Q1. Name the state, which has imposed the 10 year maximum jail term against bootleggers, tipplers and unscrupulous officials who help criminals escape raids on liquor dens in the dry state?
Ans: Gujarat

Q2. Name the country, which has successfully test-fired an enhanced version of an indigenously-designed cruise missile that can hit targets at 700km with all kinds of warheads, recently?
Ans: Pakistan

Q3. Which city will be the first residential transgender school in the country?
Ans: Kochi

Q4. Name the countries, which have signed the aggrement for avoidance of double taxation?
Ans: India-Tajikistan

Q5. Which organisation has paused the Indus water treaty between india and pakistan?
Ans: World Bank

Q6. Which bank has tied-up with grocery delivery startup Grofers to deliver up to Rs2,000 cash to customers when they order grocery worth minimum Rs1,000 online recently?
Ans: Yes Bank

Q7. India has signed a Grant Agreement of how much amount with International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) for Additional Financing for Financing Energy Efficiency at MSMEs Project- Programmatic Framework for Energy Efficiency?
Ans: USD 05.19 million

Q8. Prime Minister Narendra Modi has been ranked among the top 10 most powerful people in the world by Forbes. Mr Modi ranks 09th on the list of 74 topped by Russian President ______________ for a fourth straight year.
Ans: Vladimir Putin

Q9. Which country will contribute $500,000 to the UN Central Emergency Response Fund (CERF) for the year 2016-17?
Ans: India

Q10. The Asian Development Bank (ADB) has trimmed its 2016 growth estimate for India to how much percent from 7.4 percent due to weak investment, agricultural slowdown and the government's recent demonetization recently?
Ans: 7.0 per cent

Q11. Name the Gujarat-born activist, who led a campaign against low pay for women workers at a UK factory in the 1970s has made it the BBC's most influential women of the past 70 years list released.
Ans: Jayaben Desai

Q12. Name the economist, who won a Nobel Prize for using game theory to explain nuclear strategy had passed away recently?
Ans: Thomas Schelling

Q13. Sahaj International School in _________ will be the first residential transgender school in the country.
Ans: Kochi, Kerala

Q14. Name the website, which has launched by Railway Minister Suresh Prabhakar Prabhu to develop the Indian Railways in terms of service in travelling and freight across the country?
Ans: www.nationalrailplan.in

Q15. Name the 18th State, which has joined UDAY scheme?
Ans: Madhya Pradesh